Do góry

Desery Przepis na:

Tatra Orzechowa

Tatra Orzechowa

Autor: ola23

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 24.07.2010

Odsłon: 777

Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo kruche. Doskonale nadaje się na świetne okazje.

Składniki

  • CIASTO:
  • szklanka mąki, 1 1/2
  • szklanka cukru pudru, 1/2
  • szklanka gęstej śmietany, 1/2 (22%)
  • kasia, 12,5 dag
  • żółtko, 1
  • jajko, 1
  • Masa orzechowa:
  • szklanka smietany, 1 1/2 (36%)
  • cukier, 20 dag
  • Miód, 3 łyżki
  • łuskane orzechy włoskie, 10 dag
  • łuskane orzechy laskowe, 10 dag
  • łuskane orzechy pistacjowe, 10 dag
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, miękką KASIĘ i cukier puder posiekać nożem na stolnicy. Dodać żółtko i jajko, śmietanę i znów posiekać. Z ciasta ulepić kulę, owinąć ją w folię i włożyć do zamrażarki na 3 godz.

  2. Przygotować masę: w garnku gotować 3/4 szklanki wody z cukrem tak długo, aż woda wyparuję, a cukier zacznie brązowieć; dodać miód i śmietanę, wymieszać, zagotować; dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

  3. Kawałkami ciasta grubości 5 mm wylepić dno i boki formy do tarty (średnica 26 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem a następnie nakryć folią aluminiową i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 C .

  4. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę orzechową. Piec jeszcze ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 160 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń