Do góry

Dania główne Przepis na:

Tęczowa zapiekanka mięsna

Tęczowa zapiekanka mięsna

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 484

Dodano:

Odsłon: 3177

Tanie, szybkie i łatwe jak budowa cepa, a dodatkowo niskokaloryczne i bogate w błonnik.

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone obsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu (mięso wypuści swoje soki i tłuszczyk). Wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek. Doprawiamy do smaku. W tym samym czasie gotujemy na parze kalafior i fasolkę do miękkości.

  2. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i ścieramy na nie surową marchew. Wrzucamy ugotowane warzywa i delikatnie solimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i nadal ubijamy na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy płatki owsiane i jogurt naturalny oraz przyprawy, mieszamy. Polewamy zapiekankę.

  3. Pieczemy w temp. 180 stopni, aż jajko na wierzchu nabierze lekko złotawego odcieniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 27 marca 2010 Ja się właśnie zastanawiałam, czy nie dać śmietany do mięsa. Mimo to zapiekanka smakowała i daje do ulubionych A dla ludzi, którzy muszą mieć dietę, to wspaniałe, smaczne danie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 27 marca 2010 Troszkę tak. Normalnie robię z mięsa wołowego i do podsmażonego dodaję odrobinkę śmietany 12% żeby było bardziej soczyste, ale mąż ma lekką nadwagę i podwyższony cukier także musiałam zrobić wersję chudszą.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 marca 2010 Dzisiaj Twoja zapiekanka była u mnie na obiad, ale dodałam do niej makaronu, bo mój mąż by się nie najadł. W smaku była wyśmienita /kalafior i fasolka to nasze ulubione warzywa/, ale niestety mięso było za suche. Czy u Ciebie też? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń