Do góry

Desery Przepis na:

Tęczowe słodkie pisanki

Tęczowe słodkie pisanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Tęczowe słodkie pisanki"

Składniki

  • 6 jajek
  • 15 dag śmietany 18%
  • 15 dag kefiru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kilka kolorowych galaretek
  • 2 łyżki masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W jajkach robię z jednej strony dziurkę i strzykawką wyciągam białko oraz żółtko (będą idealne np. do wielkanocnej babki). Skorupki ostrożnie płuczę i gotuję kilka minut, osuszam.

  2. Masło rozpuszczam. Wlewam po odrobinie do każdej skorupki i obracam nią tak, aby tłuszcz pokrył całe wnętrze. Skorupkę odwracam do góry dnem tak, aby reszta masła mogła wypłynąć i odstawiam na kieliszek. Natłuszczone skorupki umieszczam wraz z kieliszkami na co najmniej pół godziny w lodówce.

  3. Galaretki (każdą osobno) rozpuszczam w połowie zalecanej na opakowaniu ilości gorącej wody. Odstawiam, by ostygły i zaczęły lekko tężeć.

  4. Kefir i śmietanę mieszam z cukrem. Dodaję rozpuszczoną w odrobinie wrzątku, przestudzoną żelatynę.

  5. Wyjmuję z lodówki skorupki (cały czas trzymam je w kieliszkach, by były stabilne). Do strzykawki nabieram kolejno kolorowe galaretki i białą masę, aplikuję po małej porcji do skorupek (przed wlaniem kolejnej warstwy skorupki wkładam na chwilę do lodówki). Całkowicie napełnione skorupki schładzam kilka godzin. Obieram jak jajka.

  6. Michał Dobras z Łodzi

  7. 60 min + chłodzenie

  8. Sztuka kosztuje ok. 1,50 zł

  9. Sztuka zawiera ok. 140 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń