Do góry

Dania główne Przepis na:

Tempeh curry

Przepis dnia 2018-10-17
Tempeh curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 2317

Dodano:

Odsłon: 1959

Gdy od znajomego dostałam do testowania świeży, surowy tempeh, kilka dni spędziłam na poszukiwaniu atrakcyjnego, a przy tym nieskomplikowanego sposobu na jego przygotowanie. Ostatecznie wybrałam przepis z bloga Zielenina – dlatego, że wymagał minimum składników i wszystkie miałam w domu. Dzisiejsza potrawa jest fajnym pomysłem na domową imprezę. Zwłaszcza, jeśli chcesz zaskoczyć gości nieznanym im produktem i smakiem. Curry wyszło pysznie, polecam!

Składniki

  • 700 g małych ziemniaków, takich najwyżej wielkości limonki
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła + 2 łyżki dobrej oliwy albo zamiennie 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula – obrana i posiekana
  • 1 łyżeczka nasion kuminu (nie mielonych)
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam wysuszonych płatków chili, które zostały mi po produkcji sosu sriracha)
  • ok. 400 g mocno dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych, zimą alternatywnie można użyć pomidorów w puszki
  • 3/4 szklanki wody
  • mleko kokosowe (około 1/3 puszki)
  • 200 g świeżego (lub mrożonego) surowego tempehu, pokrojonego w grubą kostkę
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaczki wyszoruj, pokrój na połówki lub ćwiartki i ugotuj na parze, posypane 1 łyżeczką soli. To powinno zająć ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości kawałków. Ziemniaki mogą być obrane lub w skórkach. Ja swoich nie obierałam, bo to wciąż tzw. młode ziemniaki, z delikatną skórką.

  2. W międzyczasie weź dużą, głęboką patelnię i rozpuść na niej masło i oliwę. Możesz też oba tłuszcze zastąpić olejem kokosowym, będzie bardziej stylowo.

  3. Na tłuszczu delikatnie podsmaż cebulę, ma pozostać biała, a nie zrumieniona.

  4. Do cebuli wrzuć całe nasiona kuminu, kurkumę, curry i pieprz cayenne/chili, wymieszaj.

  5. Podgrzewaj przez pół minuty, czyli do momentu, gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat.

  6. Teraz dodaj wodę, pomidory oraz drugą łyżeczkę soli. Podgrzewaj wszystko przez parę minut, zwłaszcza, jeśli pomidory były surowe.

  7. Dodaj mleko kokosowe. Na koniec warto zmiksować sos, choć nie jest to absolutnie konieczne.

  8. Do gorącego sosu włóż kostki tempehu i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

  9. Magda pisze wprawdzie na blogu o 5-minutowym zaledwie gotowaniu, ale znawcy tempehu twierdzą, że to ryzykowne. Surowy tempeh powinien być poddawany obróbce termicznej przez 10 minut.

  10. Na koniec dodaj do potrawy ziemniaki, które w międzyczasie zdążyły się ugotować. Potrawę posyp jeszcze posiekaną natką i podawaj. Smacznego!

  11. Cóż to takiego ten użyty w przepisie tempeh? Wszystko wyjaśniam i pokazuję na blogu. Warto poczytać!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń