Do góry

Desery Przepis na:

Tere-Rafaello

Tere-Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 486

Ciasto na biszkopcie cytrynowym z pysznymi kremami. Ciasto przełożone herbatnikami. Ciasto nazwałam moim imieniem.

Składniki

  • BISZKOPT CYTRYNOWY:
  • -5 jajek -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -1/3 szklanki oleju -sok z 1 cytryny
  • PIANKA DŻEMOWA:
  • -2 galaretki agrestowe -2 szklanki gorącej wody
  • -1 słoiczek dżemu ananasowego(280g.)
  • PIANKA JOGURTOWA:
  • -2 galaretki cytrynowe -2 szklanki gorącej wody
  • -1 jogurt grecki -400 ml. -1 serek Mascarpone -1/2 szklanki cukru pudru
  • CIASTKA:-herbatniki maślane-200 g.
  • MASA KOKOSOWA:
  • -1 kefir-330 ml. -200 g. kokosu -1 biała czekolada
  • -1 śmietanka 30%-330 ml. -170 g.cukru pudru -1 Śnieżka
  • -5 łyżeczek żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • DO POSYPANIA:-draże kokosowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i zmiksować.Przesiewać mąkę z proszkiem i mieszać już łopatką.Dolać olej i sok z cytryny i lekko wmieszać.Wylać na blaszkę 30x40 cm.wyłożoną papierem do pieczenia.Piec 25 min. w 175*.

  2. pianka 1-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia. Zmiksować dżem z galaretkami i rozsmarować na biszkopcie.(zabezpieczonym papierem). Schłodzić w lodówce.

  3. pianka 2-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.Odstawić do lekkiego tężenia.
    Jogurt, serek i puder zmiksować. Dolewać galaretki i zmiksować.Wyłożyć na galaretkę z dżemem.
    Zaraz poukładać herbatniki.

  4. Kokos wymieszać z kefirem i odstawić na co najmniej pół godziny.
    Białą czekoladę rozpuścić nad parą z 3 łyżkami z tej śmietanki.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorącej czekolady. Ostudzić do letniego.(Jak zgęstnieje, to lekko podgrzać).Resztę śmietanki ubić z pudrem, potem Śnieżką.Miksować dodając,porcjami kokos.Na koniec zmiksować z czekoladą z żelatyną, ale krótko.Wyłożyć na herbatnikach. Na górę posypać, posiekanymi drażami, albo kokosem.

    Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń