Do góry

Przekąski Przepis na:

Terrina z jajkiem, serem i warzywami.

Terrina z jajkiem, serem i warzywami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1063 Ocena: 11147

Dodano:

Odsłon: 775

Smaczna Francuska przystawka podawana na zimno.

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo 4 szt.
  • Ser żółty 5-6 plastrów
  • słoik 720 ml konserwowej marchewki z zielonym groszkiem i kukurydzą
  • polędwica lub szynka wędzona, wieprzowa 15 dag
  • śmietana 30-36% 250 ml
  • żelatyna 5-6 łyżeczek
  • bulion warzywny 250 ml
  • pół łyżeczki kostki rosołowej domowej
  • Sos czosnkowy 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew, groszek i kukurydzę wykładamy na durszlak i odcedzamy z wody, wodę wykorzystamy do wywaru warzywnego.

  2. Odmierzamy 200 ml wywaru z groszku, marchewki i kukurydzy, dodajemy pół łyżeczki kostki rosołowej, solimy i pieprzymy. Zagotowujemy wywar i gorącym wywarem zalewamy napęczniałą żelatynę, zalaną wcześniej 1/4 szklanki zimnej wody, dobrze mieszamy podgrzewając na wolnym ogniu. Gdy żelatyna rozpuści się, odstawiamy do wystudzenia.

  3. W między czasie gdy Żelatyna z wywarem stygnie, ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy sos czosnkowy, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy składniki miksując na wolnych obrotach. Gdy wywar z żelatyną ostygł, wlewamy do masy śmietankowej i mikserem łączymy wszystko.

  4. Osączone marchew, groszek i kukurydzę mieszamy z pokrojoną polędwicą w kostkę i masą śmietankową zmiksowaną z wywarem warzywnym i żelatyną. Formę keksową wykładamy folią spożywczą, lekko smarujemy folię olejem i wykładamy plasterkami sera żółtego. Na tak wyłożone dno foremki nakładamy cienką warstwę z masy śmietankowej i warzyw z kostkami polędwicy. Tak wyłożoną formę wstawiamy do lodówki na 15 minut.

  5. Po tym czasie wyjmujemy formę z lodówki i na środku układamy jajka, wokół wykładamy pomieszane warzywa z szynką i masą śmietankową.

  6. Równamy drewnianą łopatką masę w formie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  7. Gotową terrinę kroimy w grube plastry i konsumujemy.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń