Do góry

Dania główne Przepis na:

Terrina z sarny z kurkami i borówkami

Terrina z sarny z kurkami i borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 25

Wypróbowany przepis na "Terrina z sarny z kurkami i borówkami"

Składniki

  • 25 g cukru trzcinowego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 szalotki
  • 300 ml bulionu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta tymianku
  • 20 ml koniaku lub brandy Terrina: 600 g udźca sarniego
  • 2 szalotki
  • 50 g suszonych borówek
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • biały pieprz
  • 100 g boczku
  • 60 g kurek
  • 30 g suszonych śliwek bez pestek
  • 100 g wędzonego bekonu
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj wino i szalotkę pokrojoną w plastry. Gotuj powoli, aż mieszanka zyska konsystencję miodu. Dolej bulion i dodaj wszystkie przyprawy.

  2. Gotuj, aż wygotuje się połowa zawartości. Gdy wystygnie, dolej koniak (powinno powstać ok. 150 ml marynaty).

  3. Mięso pokrój, zalej marynatą i wstaw na noc do lodówki. Wyjmij mięso z marynaty, osusz i podziel na trzy części. Dwie trzecie zmiel z szalotką, ostatnią część pokrój wzdłuż włókien na długie paski. Do mielonego mięsa dodaj borówki, śmietanę i żółtka, dopraw i dobrze wymieszaj.

  4. Formę do pieczenia wyłóż plastrami boczku. Napełnij połową masy mięsnej. Rozłóż kurki, śliwki, paski sarniny i pokrojony wędzony bekon.Przykryj resztą mięsa.

  5. Piecz w kąpieli wodnej w temp. 160 st. C ok. 45 minut. Możesz też do piekarnika wstawić naczynie z wodą.

  6. Czas przygotowania: 90 minut (bez marynowania i stygnięcia) 450 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń