Do góry

Dania główne Przepis na:

Tex-mex quesadille z kurczakiem

Przepis dnia 2017-06-03
Tex-mex quesadille z kurczakiem

Autor: codziennik_kulinarny

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 496

Dodano: 28.05.2017

Odsłon: 3790

Dziś na obiad były kolorowe i cieszące nie tylko oko, ale i żołądek Tex-mex quesadille z kurczakiem.

Składniki

  • 4 pszenne tortille (u mnie trafiły się pomidorowe, ale zwykłe też będą dobre)
  • 1 papryka żółta, 1 papryka czerwona i 1 pomarańczowa (kolory mogą być różne)
  • 1 cebula
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • starta mozzarella lub wiórki sera żółtego
  • kilka kropli soku z limonki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki lub mielonego chili
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalne)
  • odrobina soli czosnkowej
  • Do podania: listki sałaty, kwaśna śmietana, świeżo posiekana kolendra lub natka pietruszki, salsa pikantna
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na połowę i nacieramy połową mieszanki tych przypraw z odrobiną oliwy z oliwek i łyżką koncentratu pomidorowego. Odstawiamy do lodówki do zamarynowania na ok. 1 godzinę.

  2. Cebulę kroimy w dość grube krążki, a paprykę w paski. Posypujemy pozostałą mieszanką przypraw. Podsmażamy paprykę i cebulę na odrobinie oliwy do uzyskania złotego koloru i zmiękczenia. Odsączamy z tłuszczu i odstawiamy na talerzyk.

  3. Kawałki kurczaka smażymy na patelni grillowej lub na grillu – po ok. 7 minut z każdej strony zależnie od grubości kawałków, do uzyskania złotego koloru i dopieczenia mięsa w środku. Odstawiamy na kilka minut, po oczym kroimy na plasterki.

  4. Na patelni posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek układamy jedną tortillę – posypujemy jej wierzch wiórkami serowymi, układamy kawałki kurczaka, cebuli i papryki. przykrywamy drug ą tortillą i podsmażamy ok. 1-2 minuty z każdej strony.

  5. Podpieczoną tortillę układamy na talerzu i kroimy na 4 równe części. Na każdym kawałku układamy kawałki pomidora i posypujemy świeżą pietruszką czy kolendrą. Skrapiamy delikatnie sokiem z limonki. Tex-mex quesadille z kurczakiem podajemy z kawałkami sałaty, i salsą pomidorową.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń