Do góry

Dania główne Przepis na:

TIEB DJEN czyli Afrykanskie Risotto/Pilaw

TIEB DJEN czyli Afrykanskie Risotto/Pilaw

Autor: NATIE

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 210

Dodano: 23.08.2011

Odsłon: 4714

Pyszne, nieskomplikowane danie. Jest to danie odswietne i przygotowanie jest dosc czasochlonne, ale naprawde godne sprobowania. Kolejna propozycja z Afryki Zachodniej. Wolowina w Afryce to rarytas,wiec czesciej przyzadza sie to danie z ryba lub kurczakiem. Warzywa mozna dodac dowolne ale najczesciej dodawana jest marchewka, dynia, kapusta i baklazan.

Składniki

  • wolowina na gulasz, 400g
  • pietruszka drobno posiekana, 1 peczek
  • dymka drobno posiekana, 1 peczek
  • czosnek drobno posiekany, 4 zabki
  • swieze pomidory, 3
  • koncentrat pomidorowy, 2 lyzki
  • baklazan, 1 maly
  • cebula, 2 szt
  • marchewka, 2 szt
  • kalarepa lub brukiew, 1 szt
  • dynia, maly kawalek
  • Kapusta, 1/4 glowki
  • szczaw (opcjonalnie), maly sloiczek
  • so, pieprz, maggi
  • surowy ryz dlugoziarnisty (nie z torebki!), 4 filizanki
  • chilli (wg uznania), u nas 4 papryczki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wolowine natrzec polowa pietruszki,szczypiorku i czosnku z sola i pieprzem, odstawic na pare godzin, po czym obsmazyc na rumiano w glebokiej patelni lub garnku i odstawic. W tym samym naczyniu podsmazyc posiekana cebule, drobno posiekane pomidory i koncentrat pomidorowy, po paru chwilach dodac wode i podsmazona wolowine i gotowac do miekkosci miesa. Gdy wolowina jest juz prawie miekka dodac reszte pietruszki z dymka i czosnkem i warzywa w duzych kawaklach . Gotowac do miekkosci ale tak zeby warzywa sie nie rozpadly.

  2. Mieso i warzywa wylowic z sosu i pod przykryciem trzymac w cieplym miejscu. Czas na ryz. Gotujemy go w sosie w ktorym gotowaly sie mieso i warzywa. Wywar nalezy uzupelnic woda tak, zeby bylo go 8 filizanek, doprawic sola i ugotowac ryz. Ja doprowadzam do wrzenia, wsypuje ryz i na minimalnym ogniu gotuje do miekkosci pod przykrywka.

  3. Sposob podania: nakadamy ryz, na wierch mieso, po kawaku z kazdego warzywa, a obok kleks ze szczawiu. Oczywiscie szczaw najlepiej zrobic samemu ale ten polski ze sloika smakuje prawie tak samo jak ten afrykanski. Bon apetit!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń