Do góry

Dania główne Przepis na:

Tikka masala

Tikka masala

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 1999

Dodano:

Odsłon: 1157

Jesteśmy w Anglii - kraju monarchii, popołudniowej herbaty i londyńskiego metra. Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków. Masala był dodawany, aby zaspokoić życzenia Anglików chcących mieć mięso podane w sosie. I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka Masala brytyjską potrawą narodową. Danie jednak zapożyczone jest z kuchni Indyjskiej, gdzie przeplatają się wspaniałe smaki i aromaty tej kuchni. Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie masala - tyle smaku i wspaniałych aromatów na jednym talerzu. Danie idealnie komponuje się z winem Chardonnay.

Składniki

  • Marynata:
  • 5 sztuk filetów z piersi kurczaka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 świeże papryczki chili
  • 7½ cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki garam masala
  • Oliwa
  • Sos:
  • 500 ml wody
  • 2 średnie cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 110 ml śmietany kremówki
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżka masła ghee
  • 1 łyżka garam masala
  • mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
  • sól morska
  • garść świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • Dodatkowo:
  • 1 limonka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Marynata

    Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku. W garnku podgrzewamy sporą porcję oliwy i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i garam masalę.
    Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojonego w większą kostkę kurczaka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Kurczaka smażymy na grillowej patelni.

    Sos

    W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy zblendowane pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje.
    Dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy kurczaka. Mieszamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki. Danie podajemy z ryżem parabolied lub basmati. Do dania świetnie pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń