Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 378

Dodano:

Odsłon: 492

Włoskie Tiramisu to deser, który składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą, na którą nakłada się warstwy kremu z serka mascarpone, a całość posypuje czekoladą lub kakao. Deser podaje się silnie schłodzony zwykle do kawy espresso. Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, ten jest jednym z nich, i według mnie - jednym z lepszych. Deser ten najlepiej serwować w pucharkach lub jeść łyżką z niewielkiego naczynia, ponieważ jest dość luźny. Bardzo polecam :-)

Składniki

  • 6 żółtek
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 ml zaparzonej mocnej kawy
  • 1 kieliszek likieru amaretto
  • 1 opakowanie (200 g) podłużnych biszkoptów
  • kakao w proszku do dekoracji
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. W misce ucieraj przez chwilę żółtka z cukrem i pastą waniliową.

    2. Następnie postaw miskę na garnku z gorącą wodą i dalej ucieraj, aż masa stanie się puszysta i zjaśnieje. Odstaw.

    3. Dodaj serek i wymieszaj.

    4. W osobnej misce ubij śmietanę na sztywno.

    5. Masę serową wlej powoli do ubitej śmietany ciągle mieszając.

    6. Zimną mocną kawę przelej do płaskiej miski i dodaj amaretto.

    7. Maczaj w tym biszkopty i układaj jeden obok drugiego na dnie prostokątnej kamionkowej lub szklanej foremki do pieczenia (możesz też przygotować tiramisu w kilku mniejszych naczyniach tak jak ja :-)).

    8. Warstwę biszkoptów przykryj śmietanowo-serowym kremem i wyrównaj.

    9. Połóż następną warstwę biszkoptów i znów krem - i tak warstwa po warstwie.

    10. Na wierzchu musi znaleźć się krem.

    11. Tiramisu wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

    12. Przed podaniem deser posyp (przez sitko) kakao w proszku.

    13. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń