Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 793

Ciasto na biszkopcie kawowym z masą kawową i kremem tiramisu. Ciasto bardzo delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT KAWOWY:
  • -5 jajek -150 gr. cukru -60 g. mąki tortowej
  • -60 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżki rozpuszczalnej kawy
  • -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA KAWOWA:
  • -3/4 l. mleka -100 g. cukru -2 budynie czekoladowe
  • -1/2 masła -125 g. -2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • CIASTKA:
  • -biszkopciki -1/2 szklanki mocnej posłodzonej kawy
  • KREM TIRAMISU:
  • -50 dkg. serka śmietankowego -1/2 l. śmietanki 36%
  • -śmietan-fix -150 g. cukru pudru -25 g. żelatyny-1/2 szklanki wody
  • -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1/2 szklanki wrzącej wody
  • DO POSYPANIA:-50 g. tartej gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt kawowy-
    Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku, ubijać. Do tego przesiać resztę i lekko wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.(30x40) Piec ok.25-30 min. w 180*.

  2. masa kawowa-Ugotować budyń z kawą. Zdjąć z pieca i domieszać masło.Ostudzić do letniego, często mieszając. Letnią masę rozsmarować na biszkopcie.

  3. Biszkopciki maczać w osłodzonej kawie albo likierze mokka i układać na masie.

  4. krem tiramisu-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Kawę zaparzyć wrzątkiem.Do kawy dodać płyn z żelatyną i przestudzić do letniego. Ubić schłodzoną śmietankę z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i zmiksować. Dalej miksować i powoli wlewać płyn z kawą.Ale już długo nie miksować. Wyłożyć krem na ciastka.

  5. Górę ozdobić w/g własnego gustu.Można posypać kakao,albo tartą czekoladą. Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń