Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 474 Ocena: 14122

Dodano:

Odsłon: 4762

Pyszny, delikatny, dekadencki włoski deser. Bardzo prosty i szybki. U mnie bez żółtek, wyszedł równie pysznie jak ten z żółtkami. Polecam łasuchom.

Składniki

  • 300 ml mocnej kawy
  • około 30 szt biszkoptów podłużnych
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 kieliszek likieru bananowego (50ml) (można użyć innego alkoholu)
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Serek mascarpone ubijamy razem ze śmietana kremówka i cukrem pudrem.

  2. Do zimnej kawy dodajemy likier bananowy. Mieszamy i w tak przygotowanej kawie maczamy biszkopciki.

  3. Potem biszkopty układamy na blaszce (o wymiarach 25x25cm) wyłożoną folią aluminiową.

  4. Na biszkopty nakładamy połowę kremu.

  5. Na kremie układamy następną warstwę maczanych w kawie biszkoptów.

  6. . Na biszkopty nakładamy resztę kremu.

  7. Wierzch posypujemy tartą na dużych oczkach czekoladą. Deser schładzamy kilka godzin w lodówce. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

  10. ;-dD

  11. ;-d

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń