Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu bez jajek

Tiramisu bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3613

Dodano:

Odsłon: 1035

Uproszczona wersja słynnego włoskiego deseru. Dużo lżejsza i według mnie smaczniejsza.

Składniki

  • śmietana kremówka 35% - 500ml
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • Mascarpone - 250g
  • Kawa espresso
  • Amaretto
  • kakao
  • biszkopty
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany dodajemy mieszając serek mascarpone tak by nie było w masie grudek. Trzeba tylko uważać by śmietany z serkiem nie "przekręcić". Zważy się, puści wodę i po tiramisu.

  2. Zaparzamy mocną kawę. Porządne espresso studzimy i mieszamy z odrobiną amaretto. Odrobina może być większa. Jak kto lubi. W tak przygotowanej mieszance moczymy biszkopty, które następnie układamy w misce, pucharku lub tak jak w naszym przypadku w szklance.


  3. Warstwę biszkoptów pokrywamy masą serową. Układamy biszkopty ponownie i znów pokrywamy ją mascarpone ze śmietaną. Na koniec sypiemy kakao choć można też tiramisu posypać grubo mieloną gorzką czekoladą. Chłodzimy deser w lodówce.

    Więcej przepisów na naszym blogu. Link pod wpisem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń