Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu – szybki wariant

Tiramisu  szybki wariant

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 889

Dodano:

Odsłon: 27647

Uproszczony przepis na deser Tiramisu, pozwalający na jego szybkie wykonanie z niewielu składników. Deser widoczny na zdjęciu zrobiłam wyjątkowo w tortownicy, zwykle używam pucharków. Z tej ilości składników wychodzą 4 duże pucharki

Składniki

  • ser Mascarpone (ja używam serka firmy Piątnica dostępnego w Biedronce), 250g
  • schłodzona śmietanka kremówki 30%, 130 g
  • okrągłe (najlepiej małe) biszkopty, Ok. 1 opakowanie
  • cukier puder, Ok. 4 płaskie łyżeczki (dosłodzić wedle upodobań)
  • zaparzona mocna kawa, 1 kubek
  • likier Amaretto, Ok. 5 łyżek
  • Kakao, kawa mielona, płatki migdałowe do dekoracji
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schłodzoną kawę połączyć z likierem. Rozmieszać serek z cukrem pudrem. Ubić śmietanę. Delikatnie połączyć ser ze śmietaną.

  2. Ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w mieszance kawy i amaretto. Ułożyć warstwę serowo-śmietanową. Z tej ilości składników w dużej tortownicy wyjdzie tylko 1 warstwa. W małej tortownicy lub w pucharkach wyjdą 2 warstwy.

  3. Wierzch posypać obficie kakao i mieloną kawą. Na wierzch posypać płatki migdałowe. Przed podaniem schłodzić (najlepiej kilka godzin) w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 lutego 2010 Smakoszko1950: tak jak piszesz ten efekt ciemnego ciasta to namoczone w kawie biszkopty (maczałam całe biszkopty, ale spód wchłania więcej naparu)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 07 lutego 2010 Wygląda apetycznie i chyba tak samo smakuje. Tylko dlaczego na zdjeciu widać pod biszkoptami jeszcze jakieś ciemne ciasto? czy to tylko róznica w zamaczaniu ich? Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 03 lutego 2010 Zrobiłam dzisiaj, tylko na wierzch starłam jeszcze czekoladę i polałam delikatnie całość likierem. Wyszło pyszne!!!Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń