Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu w szklance

Tiramisu w szklance

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10025

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Tiramisu w szklance"

Składniki

  • 300 g okrągłych małych biszkoptów
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 9 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml likieru amaretto
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • maliny i jagody do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kawę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy likier i studzimy. Żółtka ucieramy do białości z trzema łyżkami cukru pudru. Ucierając, dodajemy serek mascarpone.

  2. Ubijamy pianę z 4 białek i szczypty soli, stopniowo wsypując pozostały cukier. Miksujemy kilka minut, aż otrzymamy bardzo sztywną masę, a następnie delikatnie, ręcznie, łączymy z kremem z mascarpone.

  3. Biszkopciki zanurzamy w kawie z likierem. Układamy na dnie szklanek. Na nie wykładamy krem mascarpone i posypujemy kakao. Przykrywamy drugą warstwą nasączonych biszkoptów i ponownie kremem. Wkładamy deser na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy malinami i jagodami.

  4. Czas przygotowania: 30 minut. Cena jednej porcji: około 3 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji: 387 kcal, Białko: 5,3 g, Tłuszcz: 23 g, Węglowodany: 41 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń