Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tiramisu (z jajkami)"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 94
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 94
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Składniki
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, partiami dodajemy mascarpone. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, cały czas mieszając, a gdy się rozpuści i nieco przestygnie, wlewamy do masy.
Na końcu dodajemy likier amaretto. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z kremem.
Kawę wlewamy do płaskiej miseczki. Połowę biszkoptów, po kolei, wkładamy na bardzo krótką chwilę do kawy, po czym ciasno układamy w prostokątnej formie lub w naczyniu żaroodpornym.
Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Czynności powtarzamy z pozostałymi biszkoptami, które przykrywamy resztą kremu.
Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej cztery godziny. Przed podaniem posypujemy, koniecznie przez sitko, ciemnym kakao.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,30 złŹródło: Rewia