Do góry

Desery Przepis na:

Toffi

Toffi

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 1434

Dodano:

Odsłon: 38550

Cudne, w sam raz do kawy na długie, jesienne wieczory.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt. Białka ubić na pianę z 3 łyżkami cukru, następnie ubić żółtka z 3 łyżkami cukru. Obie masy delikatnie połączyć. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem( 5 łyżek). Biszkopt wylać na blachę(36 x 24) wyłożoną papierem i piec ok. 30 min. w 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączyć naparem z kawy.

  2. Mleko w puszce gotować ok. 3 godziny

  3. Masa budyniowa: Obie mąki i żółtka rozprowadzić w 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i ewentualnie z połową kostki masła a następnie dodać rozprowadzoną mąkę. Budyń powinien być gęsty!

  4. Wykonanie: Na nasączony biszkopt wykładamy masę budyniową, następnie układamy na to nasączone w wódce herbatniki, na to połowę puszki mleka, herbatniki, pozostałe mleko, herbatniki. Ubijamy śmietanę z cukrem według uznania. Ciasto można posypać startą czekoladą lub oprószyć kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 26 kwietnia 2011 Wypróbowałam- ciasto jest pyszne. Chociaż sposób opisania przepisu nieco utrudnia pracę i dla osoby niewprawionej w pieczeniu może to stanowić problem. Lepiej oddzielać składniki na ciasto od składników na masę- chociaż może się czepiam:) Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pogodna1 16 kwietnia 2011 Ciasto jest przepyszne!!! ja dla ulatwienia zamiast biszkoptu stosuje tylko herbatniki i tez swietne wychodzi:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 26 lutego 2011 Jak najbardziej, zapraszam !!! Jakub26 ale masz wyczucie , właśnie mam upieczone to ciasto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 13 listopada 2010 gufusia, ciepłe ale nie gorące, bo jak za bardzo przestygnie to będziesz miała problem z rozsmarowaniem. Mleko po ugotowaniu jest bardzo gęste.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gufusia 13 listopada 2010 Listku,bardzo dziękuję za odpowiedź,jeszcze nurtuje mnie to,czy mleko ugotowane w puszce ma być ciepłe czy chłodne do wylania na te herbatniki? Nigdy jeszcze tego nie robiłam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

listek 11 listopada 2010 gufusia, pisałam poprawnie, tak zostało wydrukowane. W pkt. 3 powinno być 3 żółtka a w pkt. 4 chodzi o wódkę. Życzę powodzenia!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gufusia 11 listopada 2010 listek popraw te dziwne wyrazy w p.3 i 4,może masz inną klawiaturę? chciałabym sobie wydrukować bo fajny przepis,niedługo ŚWIĘTA!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izabelaxD 10 listopada 2010 Prawie jak 3 bit ;)
Ale ten też świetny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 10 listopada 2010 Mistrzowska robota - po prostu arcydzieło -)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń