Do góry

Zupy Przepis na:

Tom Yum Hed (tajska, słodko-kwaśna zupa z grzybami, wersja druga)

Tom Yum Hed (tajska, słodko-kwaśna zupa z grzybami, wersja druga)

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 556

Dodano:

Odsłon: 1264

To jedna z moich ulubionych zup, zajadałem się nią w zaułkach w dzielnicy Pratunam, w Bangkoku w 2018 roku. Niedawno podawałem już przepis na tę zupę, dziś wersja druga przepisu. Różni się on od wersji nr jeden dodaniem bulionu, mleka oraz tajskiej bazylii.

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 4 -5 łodyg trawy cytrynowej, pokrojonej w kawałki o długości 10 cm, zgniecionych
  • 10 listków limonki kaffir
  • 8 cm korzeń galangalu, pokrojony w plastry*
  • 2-3 szalotki, posiekane
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 100 g pasty chili Nam Prik Pao
  • 200 g grzybów (shimeji, enoki, pieczarki)
  • 3 łyżki mleka krowiego (wyjątkowo, w tej potrawie nie używamy mleka kokosowego)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z połowy limonki (do smaku)
  • Do dekoracji: pomidorki koktajlowe, liście kolendry, chili, tajska bazylia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy bulion oraz pozostałe składniki (trawę cytrynową, liście kaffir, galangal, szalotkę i pieprz). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy min. 20 minut. Następnie dodajemy pastę chili i gotujemy kolejne 5 minut.

  2. Zdejmujemy z ognia, i odcedzamy, tak aby w garnku pozostał sam bulion.

  3. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Do bulionu wrzucamy grzyby oraz mleko i gotujemy przez 4-5 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy, dekorując pomidorkami, chili i kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń