Do góry

Desery Przepis na:

Topielec

Topielec

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 799

Dodano:

Odsłon: 569

Czy próbowaliście kiedyś ciasta topionego? Warto! Zarabiamy drożdżowe ciasto i wrzucamy je do wiaderka z wodą, a jak wypłynie trzeba je upiec!

Składniki

  • Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 7 łyżek mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży (100 g)
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/4 kostki smalcu
  • 3/4 szklanki cukru
  • olejek pomarańczowy
  • Kruszonka: 125 g margaryny
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • Dodatkowo: 2-3 jabłka
  • cynamon
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Margarynę i smalec rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli wbijam 3 jajka + 1 białko oraz parę kropli olejku pomarańczowego. Wlewamy rozpuszczony tłuszcz i miksujemy na wolnych obrotach do wyrobienia jednolitego ciasta. Formujemy kulę, którą wkładamy do grubszej foliówki, zawiązujemy mocno uszy, tak żeby nie dostała się woda i wrzucamy do wiaderka (lub innego głębszego naczynia) z letnią wodą. Ciasto opadnie nam na dno. Musimy poczekać teraz aż drożdże zaczną pracować i ciasto zacznie nabierać objętości i powoli będzie wypływać na górę.
    W tym czasie możemy zrobić kruszonkę. Do oddzielnej miseczki wkładamy 1/4 kostki margaryny, podsypujemy mąką i cukrem i palcami wyrabiamy kruszonkę.
    Gdy ciasto całkiem wypłynie na powierzchnię i podwoi swoją objętość wyciągam je z foliówki i wkładamy z powrotem do miski. Dodajemy cukier i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki (25x35 cm). Wyrównujemy. Na wierzch ciasta możemy poukładać pokrojone w plasterki obrane jabłka i posypać je do smaku cynamonem. Górę ciasta dekorujemy przygotowana wcześniej kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. w 180 st. C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń