Do góry

Desery Przepis na:

Torcik

Torcik

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 547

Dodano: 21.04.2018

Odsłon: 169

Torcik nie jest wymyślny, ani trudny. Bez kłopotu poradzą sobie z nim nawet osoby dopiero rozpoczynające przygodę kulinarną.

Składniki

  • 4 jajka wiejskie ( temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki letniej, przegotowanej wody
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 1 banan ( można pominąć)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dół wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno mikserem. Dodać cukier i nadal ubijać dodając po jednym jajku. Gdy masa wyraźnie powiększy objętość, dodać dwie łyżki wody. Następnie przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy. Przelać do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 min. Zostawić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż do wystudzenia.

  2. Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach przegotowanej, gorącej wody. Wystudzić. Włożyć do lodówki. Gdy zacznie tężeć, połączyć ją bardzo starannie z jogurtem. Gdyby całość była rzadka, dać jeszcze na chwilę do lodówki. Torcik przekroić i przełożyć kremem w środku i z wierzchu. Do kremu w środku można dodać plasterki pokrojonego banana. Można też posmarować boki ciasta. Tylko wtedy trzeba oszczędnie gospodarować kremem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń