Do góry

Desery Przepis na:

Torcik bezowy

Torcik bezowy

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7022

Dodano: 23.10.2010

Odsłon: 12460

tym razem borówkowy

Składniki

  • 3 blaty bezowe ok.25 cm średnica- u mnie gotowce
  • 2 bite śmietany w proszku (każda na 200 ml mleka)
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytryny
  • 1/2 szkl. borówek
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/2 litra mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 150 ml. mleka zmiksować z połową borówek, zagotować i w gorącym rozpuścić żelatynę. Wystudzić ( aż zacznie lekko gęstnieć)

  2. Resztę mleka ubić ze śmietaną w proszku - na sztywno ( ok. 4 min), pod koniec wlać wystudzoną mieszankę z pkt.1 i dodać skórkę cytr.- zmiksować

  3. Blaty smarować masą i posypywać pozostałymi borówkami, ja dałam masę także na wierzch.

  4. Schłodzić w lodówce min. 2 godz i można spożywać - to smaczny i prosty deser .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 24 października 2010 blaty bezowe są dostępne w wiekszych marketach - ja kupiłam w Intermarche

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 23 października 2010 Beze beze mnie takimi pysznościami delektujesz się? Zostaw choć okruszek...

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń