Do góry

Desery Przepis na:

Torcik biszkoptowy z truskawkami

Torcik biszkoptowy z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Torcik biszkoptowy z truskawkami"

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 300 ml kremówki
  • łyżka dowolnego słodkiego alkoholu do nasączenia
  • kilka truskawek
  • świeżych lub rozmrożonych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Formę w kształcie serca (średnica ok. 23 cm) natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Rozdziel białka i żółtka. Żółtka ubij mikserem z 1/2 szklanki cukru pudru i esencją waniliową (5 minut). W oddzielnej misce ubij białka, stopniowo dodając 1/4 szklanki cukru (cukier powinien się rozpuścić).

  3. Połącz ostrożnie białka z masą z żółtek, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz 35 minut.

  4. Pozostaw biszkopt w formie 15 minut, po czym wyjmij i ostudź.

  5. Na krem ubij śmietanę z cukrem. Ostrym nożem zetnij wierzch biszkoptu (na głęb. ok. 5 cm). Nasącz ciasto alkoholem. Najpierw nałóż do środka połowę pokrojonych truskawek, potem ubitą śmietanę i resztę truskawek. Przykryj wierzchem, oprósz cukrem pudrem.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń