Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik biszkoptowy z truskawkami"
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 545
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1436
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 136
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 545
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1436
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 136
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Formę w kształcie serca (średnica ok. 23 cm) natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Rozdziel białka i żółtka. Żółtka ubij mikserem z 1/2 szklanki cukru pudru i esencją waniliową (5 minut). W oddzielnej misce ubij białka, stopniowo dodając 1/4 szklanki cukru (cukier powinien się rozpuścić).
Połącz ostrożnie białka z masą z żółtek, dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz 35 minut.
Pozostaw biszkopt w formie 15 minut, po czym wyjmij i ostudź.
Na krem ubij śmietanę z cukrem. Ostrym nożem zetnij wierzch biszkoptu (na głęb. ok. 5 cm). Nasącz ciasto alkoholem. Najpierw nałóż do środka połowę pokrojonych truskawek, potem ubitą śmietanę i resztę truskawek. Przykryj wierzchem, oprósz cukrem pudrem.Źródło: Olivia