Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik budyniowy"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 133
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 33
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 133
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 33
Składniki
<strong>Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,40 zł.</strong>
Przepis przysłała Kinga Marciniak-Łyda z Lublina
Masa: budyń wymieszaj z mąką i pół szklanki mleka (możesz dodać 2 żółtka). Pozostałe mleko zagotuj z cukrem i masłem. Wlej rozrobiony budyń, ugotuj. Ostudź. Masło zmiksuj z budyniem i śnieżką (zamiast śnieżki możesz dodać więcej masła).
Puszkę masy krówkowej włóż do rondla z wodą, ugotuj kajmak (ok. 2 godz.). Cały spód tortownicy wyłóż herbatnikami. Posmaruj ciepłym kajmakiem. Ułóż drugą warstwę herbatników, posmaruj masą budyniową, ułóż herbatniki.
Śmietanę ubij z zagęstnikiem do śmietany. Rozsmaruj na torciku, posyp startą czekoladą. Włóż do lodówki na 10-12 godzin.Źródło: Chwila dla Ciebie