Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto w stylu sernika na zimno na podstawie z biszkoptów zamoczonych w esencji kawowej. Przepis dostałem od mojej mamy.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 103
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 16
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 36
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 103
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 16
Składniki
Kawę zaparzyć w 3/4 szklanki wrzątku. Po ostygnięciu moczyć w niej ciastka biszkoptowe i ułożyć w okrągłej tortownicy dolną warstwę ciasta. Jajko i żółtka, oraz cukier ubić na parze do białości. W makutrze utrzeć kostkę masła, dodawać ostudzoną masę z jajek, serki homogenizowane i mleko w proszku. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej! wody, następnie mieszając dodać do masy. Warstwę masy wyłożyć na ciastka w tortownicy, następnie położyć kolejną warstwę ciastek umoczonych w kawie i wyłożyć resztę masy. Na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto włożyć do lodówki.
Gdy masa prawie stężeje przygotować 2 opakowania galaretki (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Po schłodzeniu polać galaretką wierzch ciasta i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.