Do góry

Desery Przepis na:

Torcik cytrynowo-truskawokowy

Torcik cytrynowo-truskawokowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1812

Dodano:

Odsłon: 1918

Jest orzeźwiająco-słodki, przeplata się w nim rześkość cytryny, słodycz dojrzałych truskawek i bezy.

Składniki

  • Ciasto: 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 7 łyżek oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • Mus truskawkowy: 400 g truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 ml śmietany 30%
  • Krem cytrynowy: 250 g białego sera
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • sok z 1 cytrynu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 0,5 łyżki żelatyny
  • 100 ml śmietany 30%
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do nasączenia
    słaba posłodzona 2 łyżeczkami cukru herbata

    Dekoracja
    200 ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    2 garści pokruszonych bezików
    500 g truskawek

  2. Ciasto
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, olej oraz sok i skórkę z cytryny. Mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (można też wyłożyć pergaminem). Wylewamy ciasto i pieczemy ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
    Po wyjęciu z piekarnika i wyjęciu z tortownicy kładziemy ciasto do góry nogami na blacie minutę aby wyrównać "górkę" powstałą podczas pieczenia.
    Mus truskawkowy
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z cukrem pudrem.Truskawki miksujemy dodając powoli wystudzoną żelatynę. Dodajemy po łyżce śmietanę stale mieszając.
    Krem cytrynowy
    Ser ucieramy z cukrem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno.
    Do masy serowej dodajemy wystudzoną żelatynę, sok i skórkę cytrynową oraz śmietanę. Mieszamy.

  3. Wystudzone cisto kroimy na 3 blaty. Nasączamy herbatą dolny blat. Nakładamy mus truskawkowy (zostawiając 3 łyżki). Przykrywamy drugim blatem. Nasączamy go herbatą, wykładamy krem cytrynowy. Przykrywamy kolejnym blatem (również go nasączamy) i smarujemy pozostawionymi 3 łyżkami musu truskawkowego. Całość wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę aż mus się zetnie.(najlepiej składać torcik w tortownicy żeby mus nie wypłynął).
    Gdy mus się zetnie, wyjmujemy torcik z tortownicy. Wierzch i boki smarujemy ubitą z cukrem śmietaną. Boki obkładamy pokruszonymi bezikami a na wierzchu układamy połówki truskawek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marciniiwonka 21 czerwca 2014 Przepis jest niedopracowany i chyba zaszła pomyłka. Biszkopt po 35 minutach był od spodu spalony, a trzymałam w takiej temperaturze jaką podano w przepisie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 08 czerwca 2014 Cieszmy się z truskaweczek póki są, wspaniały kuszący torcik.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nikola2005 08 czerwca 2014 truskawki i cytryny rozkosz dla podniebienia!! :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń