Do góry

Desery Przepis na:

Torcik czekoladowo - kawowy

Torcik czekoladowo - kawowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 1397

Wilgotne czekoladowe ciasto z kremem kawowym to wspaniały dodatek do kawy.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło stopić w kąpieli wodnej. Czekoladę zetrzeć na tarce i również stopić w kąpieli wodnej.

  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopi. Okrągłą formę o średnicy 28 cm nasmarować tłuszczem. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać orzechy laskowe, a następnie masło i czekoladę . Białko ubić na sztywno i dodać do masy wraz z przesianą mąkę ziemniaczaną. Całość luźno wymieszać ubijaczką do piany. Przygotowanym w ten sposób ciastem napełnić formę.

  3. Tort piec 40 min w gorącym piekarniku. Po wyjęciu z pieca pozostawić jeszcze w formie, a następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

  4. Ser mascarpone wymieszać z kawą espresso, śmietanką i cukrem pudrem. Masę serową rozsmarować na torcie i wstawić do lodówki na około godzinę. Posypać kakao w proszku i przed podaniem pokroić na 12 kawałków. Do tortu przeznaczonego dla dzieci zamiast kawy należy dodać pitną czekoladę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń