Desery Przepis na:
Torcik czekoladowo - orzechowy

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 14
Dodano: 07.10.2009
Odsłon: 627
Składniki
- 1 1/2 szklanki Gorzkiej Czekolady ,połamanej na Kawałki
- 6 rozdzielonych Jajek
- 2 szklanki grubo posiekanych,prażonych Orzechów Laskowych
- 1 łyżka ciemnego rumu przesiany Cukier-Puder do posypania
> 6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Włożyć czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą. Mieszać do stopienia czekolady. Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić.
-
Włożyć żółtka i cukier do miski. Ucierać do uzyskania gęstej, białej masy. Dodać czekoladę, orzechy laskowe i rum.
-
Białka ubić w misce na sztywną pianę. Dodać pianę do masy czekoladowej. Wylać powstałe ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Piec 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Wystudzić w blasze. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.
Komentarze do przepisu (0)