Do góry

Desery Przepis na:

Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Torcik czekoladowy"

Składniki

  • 12 dag masła
  • 12 dag + 1 łyżka cukru
  • 12 dag gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 7 dag mielonych orzechów laskowych
  • 6 dag mąki
  • 75 dag śmietany kremówki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 30 dag malin listki mięty
  • czekoladowe paluszki do dekoracji
  • tłuszcz do tortownicy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 45 minut.

  2. Masło stopić z czekoladą oraz 12 dag cukru w gorącej kąpieli wodnej. Przestudzić. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami oraz żółtkami, wlać masło z czekoladą. Potem delikatnie domieszać pianę z białek.

  3. Tortownicę o śr. 26 cm natłuścić. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut. Odstawić na godzinę do wystudzenia.

  4. Śmietanę kremówkę wymieszać z łyżką cukru, cukrem wanilinowym oraz zagęstnikiem. Ubić na sztywno. Maliny przebrać, opłukać, dobrze osuszyć i dołożyć do bitej śmietany. Krem rozsmarować na czekoladowym spodzie. Wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem torcik udekorować listkami mięty i czekoladowymi paluszkami.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń