Do góry

Desery Przepis na:

Torcik czekoladowy z kremem krówkowym i truskawkowym

Torcik czekoladowy z kremem krówkowym i truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2922

Dodano:

Odsłon: 191

Tort urodzinowy z ciastem czekoladowym. Tort z kremem krówkowym i truskawkowym.Tort z rozetkami i czekoladowymi motylkami.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -100 g. masła -2 gorzkie czekolady -8 jajek
  • -100 g. masła -2 gorzkie czekolady -8 jajek
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • NASĄCZENIE: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego-ok.200 g
  • KREM KRÓWKOWY:-150 ml. śmietanki 30 %
  • -125 g. krówek -30 g.cukierków toffees -1 śmietan-fix
  • -1 jogurt grecki-250 g. -2,5 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody
  • KREM TRUSKAWKOWY:-300 g. truskawek
  • -2,5 łyżeczki żelatyny -1/4 szklanki wody -150 ml. śmietanki 30 %
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -1/2 jogurtu greckiego tj. 125 g.
  • ROZETKI:
  • -100 ml. śmietanki 30 % -1/3 kremu waniliowego do tortów w proszku
  • MOTYLKI CZEKOLADOWE;
  • -1/2 polewy do dekoracji, deserowej -tj.50 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 175* ok.25-30 min.
    Po przestygnięciu przekroić na dwa blaty.

  2. Włożyć z powrotem jeden blat do tortownicy.Posmarować dżemem.

  3. Nad parą w śmietance roztopić cukierki, mieszając.Ostudzić i schłodzić w lodówce przynajmniej pół godz. Można i całą noc.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę z cukierkami, zmiksować ze śmietan-fixem. Następnie z porcjami jogurtu. Na koniec zmiksować z żelatyną ale nie za długo. Wylać na warstwę dżemu.
    Przykryć drugim blatem ciasta. Można też nasączyć.

  4. krem truskawkowy-Truskawki zmiksować, albo rozgnieść widelcem.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem , potem śmietan-fixem. Dodawać jogurt, potem truskawki, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, ciągle miksując, ale już nie za długo. Wylać na ciasto w blaszce.Schłodzić w lodówce na parę godzin.

  5. Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na tacy.

  6. rozetki- zmiksować suchy krem ze śmietanką.Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką. Zrobić rozetki wokół tortu.

  7. motylki-Polewę rozpuścić w/g instrukcji na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować w/g wzory, tyle samo prawych stron motylka jak i lewych.

  8. Jak ozdoby zastygną to delikatnie odkleić i udekorować tort jak również i truskawkami.

  9. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 czerwca Juz nie wiem co ladniejsze, motyle czy torty piankowe! Odpowiedzi: 6 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń