Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, mocno nasączony torcik czekoladowy z kawałkami soczystego mango i kolorowymi galaretkami. Radocha dla dzieciaków i nie tylko.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 323
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 479
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 323
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 479
Składniki
Upiec biszkopt kakaowy - białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając, następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką. Tortownicę 24 cm wyłożyć papierem, delikatnie przełożyć masę, piec w piekarniku w temp. 170 st, przez około 35 minut - sprawdzić patyczkiem czy już. Ostudzić, przekroić na 3 części. Przygotować galaretki, 2 kolory - wg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie ciut mniej wody). Wystudzić, pokroić w kostki. Blaty ciasta nasączyć syropem z mango rozcieńczonym wodą, a mango pokroić na drobne kawałki.
Krem czekoladowy: Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone należy zmiksować na wysokich obrotach na puszystą masę. Następnie należy dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną) i zmiksować,aby wszystko się połączyło. Krem śmietankowy: Należy ubić śmietanę, gdy zaczyna gęstnieć dosypać powoli cukier puder i dodać serek mascarpone. Serek trzeba rozsmarować łyżką i następnie zmiksować do uzyskania gęstej konsystencji kremu. Przekładanie tortu: Przekładamy pierwszy nasączony blat kremem czekoladowym, na to kładziemy kawałki mango, potem drugi blat, krem czekoladowy na to kawałki mango i trzeci blat i na to krem śmietankowy i kawałki mango. Wszystko robimy w tortownicy, żeby konstrukcja się trzymała:) Na wierzch rozkładamy pokrojone w kostki galaretki. Rozpinamy obręcz i pozostałą częścią kremu smarujemy boki torciku i przyklejamy biszkopty - jak ktoś chce pominąć tą część to nie ma problemu. Tort jest pyszny i bez biszkoptów, ale za to efekt wizualny naprawdę fajny:) Tort z biszkoptami przewiązujemy wstążeczką, aby nic nam się nie rozpadło :) Schładzamy w lodówce.