Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik czekoladowy z winogronami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1063
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 132
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1063
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 132
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i przełóż do misy. Dodaj pokrojone masło oraz żółtka i wszystko utrzyj. Zmiksuj białka i cukier. Obie masy połącz. Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj.
Napełnij ciastem tortownicę i piecz w temperaturze 160°C przez ok. 50 minut. Poczekaj, aż ciasto lekko ostygnie i wyjmij je z formy. Przekrój je poziomo na trzy części. Do rondelka wlej śmietanę i miód. Zagotuj. Zdejmij z ognia, a gdy masa trochę wystygnie, wsyp kawałki gorzkiej i mlecznej czekolady. Mieszaj, aż się rozpuszczą.
Masę czekoladową wystudź. Następnie ubij ją z masłem na gładki krem i podziel go na dwie części. Jedną (większą) rozsmaruj na dolnym blacie ciasta i rozłóż na nim kulki winogron. Przykryj drugim blatem i rozsmaruj pozostały krem (odłóż 3 łyżki do dekoracji). Na wierzch połóż trzeci blat ciasta i dociśnij.
Wstaw tort do lodówki, aby stężał, a w tym czasie zrób polewę. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj śmietanę i wymieszaj. Wylej polewę na tort i wygładź ją. Ozdób go kopczykami kremu i kulkami winogron. Czas przygotowania: 110 minut
Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 470 kcalŹródło: Na żywo