Do góry

Desery Przepis na:

Torcik czereśniowy

Torcik czereśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 2003

Dodano:

Odsłon: 250

Leciutki torcik w sam raz na upały. Spód chrupiący, aromatyczna serowo-czereśniowa masa. Po pierwszym kawałku, od razu chce się zjeść natępny.

Składniki

  • Spód: 100g płatków kukurydzianych
  • 200g gorzkiej kuwertury
  • 2 łyżki masła
  • Krem: 600g ciemnych czereśni
  • 6 listków żelatyny
  • 8 łyżek soku wiśniowego (2 łyżki można zastąpić wiśniówką)
  • 500g mielonego twarogu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 op. skórki cytrynowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200g śmietany kremówki 30-36%
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Kuwerturę rozpuścić w garnku razem z masłem, dodać płatki kukurydziane i dobrze wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy. Wstawić do lodówki.

  2. Czereśnie umyć, wydrylować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Sok (i wiśniówkę) podgrzać w garnku, żelatynę odcisnąć i rozpuścić mieszając w podgrzewanym soku.

  3. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem, skórką i sokiem cytrynowym. 1 łyżkę masy dodać do rozpuszczonej żelatyny i dobrze wymieszać. Mieszankę dodać do pozostałej masy serowej. Kremówkę ubić na sztywno i razem z czereśniami (kilka zostawić do dekoracji) dodać do masy serowej. Masę rozłożyć na spodzie z płatków kukurydzianych. Wstawić na co najmniej 4 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować pozostałymi czereśniami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń