Do góry

Desery Przepis na:

Torcik dla każdego

Torcik dla każdego

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 118

Dodano:

Odsłon: 398

Wszyscy od czasu do czasu lubimy zjeść coś słodkiego. Taki torcik jest łatwy w przygotowaniu i świetnie smakuje .

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Kiedy piana jest już błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Masa musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy przesiane mąkę, proszek do pieczenia i kakao, a kiedy składniki się połączą olej. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy (20 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 175 C (termoobieg) przez ok 35 minut.
    Po upieczeniu biszkopt musi wystygnąć.

  2. Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą nasączamy ponczem (ja używam syropu z brzoskwiń w puszce i soku z cytryny) i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Dżem może delikatnie wypływać po bokach. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy i smarujemy ubitą z cukrem pudrem śmietaną (jeśli chcecie możecie dodać owoce).
    Przykrywamy trzecim blatem, który delikatnie smarujemy śmietaną i dekorujemy owocami.
    Boki torcika pozostawiamy "czyste".
    Owoce mogą być różne - wg uznania i upodobań - zawsze jednak najlepiej sprawdzają się sezonowe.
    Owoce można "polakierować" rozpuszczoną w mniejszej ilości wody galaretką. Dekorujemy listkami mięty i delikatnie oprószamy brzegi kakaem.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń