Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik dobosza"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Czekoladę połam na niewielkie kawałki, umieść w misce. Miskę ustaw w większym naczyniu z gorącą wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
Do rozpuszczonej czekolady dodaj żółto, wymieszaj. Miskę odstaw. Do masy dodaj pokrojone na kawałki masło. Cukier rozpuść w 120 ml ciepłej wody. Gdy przestygnie, wlej do masy czekoladowej. Całość utrzyj starannie na gładki krem.
Mleko wymieszaj z rumem (lub z wiśniówką). Przygotuj blaszkę do pieczenia lub tackę. Rozłóż warstwę herbatników. Przykryj warstwą kremu czekoladowego. Kolejną warstwę herbatników przed ułożeniem namocz w mleku z rumem. Przykryj kremem.
Postępuj tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę herbatników polej polewą i posyp wiórkami. Odstaw do stężenia na 2-3 godziny.
Czas ok. 25 min; porcja – 360 kcal, cena 1,40 zł.
Błyskawiczne ciasto zrobisz, przekładając herbatniki masą budyniową.Źródło: Świat kobiety