Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik espresso z czekoladą"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 120
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 120
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Masło stop i odstaw. Ciasteczka pokrusz w malakserze i połącz z masłem. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg (na wysokość 1 cm) wylep przygotowaną masą. Dociśnij. Piecz w temperaturze 175o C ok. 15 minut. Wystudź.
Czekoladę posiekaj i stop w gorącej kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawaj twaróg i śmietanę, a na końcu budyń.
Kawę rozpuść w łyżce wrzątku. Odłóż ok. 1/4 masy serowej, wymieszaj ją z kawą. Do reszty dodaj stopioną czekoladę. Masę czekoladową rozsmaruj na podpieczonym spodzie i wyłóż na nią masę kawową. Tortownicę wstaw do większej formy napełnionej wodą do wysokości ok. 1 cm. Całość piecz godzinę w temperaturze 175o C.
Mleczną polewę stop według przepisu. Rozsmaruj na spodzie płaskiego naczynia. Gdy polewa stwardnieje, łopatką zeskrob grube wiórki i udekoruj torcik. Czas przygotowania: 100 minut
Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 600 kcalŹródło: Na żywo