Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik fryzyjski z bitą śmietaną"
Zapraszam dzisiaj na 3-składnikowy deser z pierników, bananów i śmietany, któ...
Odsłon: 52
Polecam.
Odsłon: 2364
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 363
Zapraszam dzisiaj na 3-składnikowy deser z pierników, bananów i śmietany, któ...
Odsłon: 52
Polecam.
Odsłon: 2364
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 363
Składniki
Do miseczki przesiej 25 dag mąki. Dodaj 2 opakowania cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia, sól, kwaśną śmietanę i 20 dag masła. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki.
Pozostałą mąkę wsyp do miseczki, dodaj 10 dag cukru, 1 cukier waniliowy, cynamon i resztę masła. rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki. Schłodzone ciasto podziel na 3 porcje. Każdą rozwałkuj na placek (śr. ok. 26 cm).
Trzy jednakowe tortownice posmaruj tłuszczem. Na spodach ułóż placki. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach. Każdy z placków posyp kruszonką. Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz po 20 minut.
Gotowe placki wyjmij ostrożnie z tortownic. Jeden z nich od razu pokrój na 12 trójkątów. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z łyżką cukru, pozostałym cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Przełóż do szprycy cukierniczej.
Dwa placki posmaruj powidłami. Wyciśnij na nie porcje bitej śmietany, formując fale. Przykryj trójkątami ciasta, formując wachlarz. Schładzaj 5 godzin. Wierzch tortu oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny i 45 minut . Chłodzenie tortu 5 godzin, 1 porcja 620 kcalŹródło: Tina