Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jabłkowy na zimno

Torcik jabłkowy na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 54

Dodano:

Odsłon: 1982

pychotka i cos innego :))

Składniki

  • jabłka kwasne, 1 kg
  • cukier waniliowy, 1 duzy
  • żółtka, 3 szt
  • cukier, 1 1/2 szkl
  • maslo, 1 1/2 kostki
  • biszkopty lub herbatniki tyle ile na forme trzeba
  • alkohol do nasaczenia biszkoptów czy herbatnikow
  • owoce do dekoracji
  • miękkie bakalie np rodzynki morele
  • 1-2 glalaretki do zalania wierzchu
  • żelatyna ( nie koniecznie)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane jabłka zetrzeć na jarzynowej tarce, zasypać cukrem waniliowym i odstawić do ściemnienia owoców. W tym czasie utrzeć 3 żółtka z 1 ½ szklanki cukru pudru. Osobno utrzeć masło. Połączyć masło z masą żółtkową, dodać starte jabłka, sok z cytryny i całą resztę dobroci, gdy jabłka mają dużo soku wtedy warto do masy dodać łyżeczkę rozpuszczonej w malej ilości żelatyny. Tortownicę wyłożyć namoczonymi ( niekoniecznie) biszkoptami na to połowa masy, na nią warstwa biszkoptów na to jeszcze druga warstwa masy. Wstawić do lodówki, gdy stęże4je to wylać na torcik galaretkę, lub polać ostygnięto polewą czekoladową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Junisa 03 listopada 2010 myslalam, ze 1 1/2 szkl cukru i 1 1/2 kostki masla to dla Ciebie "koszmarnie duzo":DDD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń