Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jagodowy

Torcik jagodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 648

Dodano:

Odsłon: 187

Torcik jagodowy łączy w sobie lekkość z bogactwem smaku i jest idealnym ciachem na letnie, słoneczne popołudnie!

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 1/2 szk. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • MASA JAGODOWA:
  • 125g. jagód
  • 300 ml. śmietany kremówki 30 lub 36 % (dobrze schłodzonej)
  • 250g. serka mascarpone
  • 80g. cukru pudru
  • 1op. galaretki jagodowej lub z czarnej porzeczki
  • DO NASÁCZENIA BISZKOPTU:
  • Słaba herbata, posłodzona 1 łyżeczką cukru
  • DODATKOWO:
  • 1 op. galaretki jagodowej lub z czarnej porzeczki
  • 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) przesiewamy.

    Oddzielamy żółtka od białek.

    Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę.
    W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji.

    Do masy, powstałej z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem.

    Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm].

    Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół].
    Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka.
    Po wyjęciu z piekarnika - odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Zdejmujemy obręcz tortownicy.
    Górę biszkoptu wyrównujemy nożem (ciasto, będzie się ładniej prezentować).
    Nakładamy ponownie obręcz i nasączamy biszkopt.

  3. MASA JAGODOWA:

    Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej, przegotowanej wody.
    Pozostawiamy do przestygnięcia.

    Jagody blendujemy z serkiem mascarpone.

  4. Śmietanę ubijamy z cukrem.

  5. Do śmietany dodajemy zblendowane jagody z serkiem oraz galaretkę.
    Całość delikatnie, ręcznie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.

  6. PRZEKŁADANIE:

    Wykładamy masę jagodową na biszkopt.
    Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

  7. Przygotowujemy galaretkę według instrukcji na opakowaniu.
    Przestygniętą, płynną galaretkę wylewamy delikatnie na zastygnięta masę jagodową.
    Torcik ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  8. ZDOBIENIE:

    Zastygnięty torcik wyjmujemy z lodówki.
    Delikatnie okrajamy boki i pozbywamy się obręczy tortownicy.

    Śmietanę ubijamy i umieszczamy w rękawie do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’.
    Robimy śmietanowe zdobienia dookoła góry torcika.

  9. Gotowy torcik przechowujemy w lodówce!

    SMACZNEGO!!! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń