Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jogurtowe szaleństwo z truskawkami

Torcik jogurtowe szaleństwo z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 9530

Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych owoców: truskawek i borówek.

Składniki

  • Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ki
  • Masa jogurtowo – truskawkowa: 450g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma 240g sera białego 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe
  • Mus truskawkowy: 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 3/4 szklanki wody
  • Dodatkowo: około 20 sztuk truskawek 50g borówki amerykańskiej 150ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać barwnik. Obie masy wlać jednocześnie do formy (u mnie kwiatka 23cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25minut. Wystudzić i przekroić biszkopt na dwa blaty.

  2. 2. Masa jogurtowo – truskawkowa
    Truskawki zmiksować blenderem, dodać 4 łyżki wody i galaretki, całość zagotować a następnie pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny zmiksować z białym serem na gładką masę, dodać przygotowaną galaretkę z truskawkami. Dokładnie wymieszać i dodać rozrobioną w mleku żelatynę.

  3. 3. Do formy włożyć 1 blat biszkoptu, brzegi formy obłożyć truskawkami pokrojonymi na pół, wlać masę jogurtowo – truskawkową. Przykryć
    2 blatem biszkoptu i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

  4. 4. Mus truskawkowy
    Truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony biszkopt z masą
    jogurtowo – truskawkową.

  5. 5. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem. Torcik udekorować bitą śmietaną, truskawkami i borówkami amerykańskimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Patra1 27 lipca 2015 ciekawi mnie tylko czy krem był słodki?bo nie wspominasz nic o cukrze Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń