Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik jogurtowy z borówkami"
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 140
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 76
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 144
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 140
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 76
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 144
Składniki
Białą czekoladę posiekaj, przełóż do szklanej lub metalowej miski i roztop w kąpieli wodnej (miska nie może dotykać wody w garnku). Do żółtek wsyp cukier, ucieraj mikserem (10-15 min) na puszystą masę. Wciąż ucierając wsyp przesianą mąkę.
Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę, krótko zmiksuj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż umyte borówki. Piecz 25-30 min w temperaturze 180°C. Wystudź.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Umyte borówki włóż do rondelka, podgrzej. Następnie rozdrobnij blenderem na mus i przetrzyj przez sitko. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Do jogurtu dodaj przesiany cukier puder, zmiksuj. Wciąż miksując powoli wlewaj mus z żelatyną. Masę przełóż na wystudzony biszkoptowy spód. Włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Tuż przed podaniem wierzch i boki tortu udekoruj śmietanką ubitą z cukrem oraz wiórkami białej czekolady. Dodatkową dekoracją mogą być mazaje z polewy czekoladowej lub ciemnej czekolady – rozpuszczonej wcześniej w kąpieli wodnej.
60 minut. Porcja: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie