Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jogurtowy z galaretką

Torcik jogurtowy z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 14182

Wiosna w powietrzu więc każdy zaczyna myśleć o diecie ;) By się zbytnio nie "katować" mam dla Was torcik, którego śmiało możecie zjeść porcyjkę ;)

Składniki

  • 2 jajka`
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 galaretek (np. 2xtruskawkowa, pomarańczowa, agrestowa, cytrynowa)
  • 800ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 200ml słodkiej śmietanki
  • ⅓ szklanki zimnej wody (ok 80ml)
  • Dodatkowo np. ananasy z puszki lub inne owoce
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Masę biszkoptową mieszamy z przesianymi z proszkiem mąkami. Przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok 12-15 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

  2. Jogurtowiec:
    4 kolorowe galaretki rozpuszczamy w płaskich naczyniach, każdą w 300ml gorącej wody. Pozostawiamy do zastygnięcia- najlepiej przygotować je wieczorem i pozostawić na noc. Gotowe kroimy w kosteczkę.
    Żelatynę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie zalewamy ją podgrzaną mocno śmietanką 30%. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Delikatnie studzimy.
    Jogurty miksujemy z cukrem pudrem, powoli dolewamy płynną żelatynę ze śmietanką i całość mieszamy z kolorowymi galaretkami. Masa szybko tężeje dlatego od razu przelewamy na biszkopt. Wyrównujemy, układamy owoce.
    Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 450ml gorącej wody i tężejącą wylewamy na wierzch. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń