Do góry

Desery Przepis na:

Torcik jogurtowy z owocami

Torcik jogurtowy z owocami

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6420

Dodano: 09.05.2012

Odsłon: 35785

Lekki i prosty torcik z owocami na każdą okazję. Można użyc różnych owoców: malin, jagód, brzoskwiń.

Składniki

  • na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Na masę jogurtową:
  • 500ml jogurtu owocowego (u mnie truskawkowy)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200g owoców
  • DODATKOWO:
  • galaretka
  • bita śmietana
  • świeże owoce do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, na przemian dodajemy po łyżce cukru i żółtku. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ubitej masy i lekko mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną natłuszczonym pergaminem. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach, studzimy.

  2. Masa jogurtowa: jogurt mieszamy z cukrem pudrem i pokrojonymi owocami (jeśli owoce są małe można dodać je w całości). Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje lekko podgrzewamy, aż się rozpuści. Gdy przestygnie wlewamy do jogurtu i mieszamy. Masę wylewamy na zimny biszkopt (umieszczony w tortownicy), wyrównujemy i schładzamy, aż stężeje.

  3. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku, schładzamy, a gdy zacznie tężec wylewamy na masę jogurtową i ciasto ponownie schładzamy. Ciasto przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bulka000 01 maja 2017 Super torcik, bardzo smaczny, przepis łatwy i wypróbowany!! Goście zachwyceni!!!
Ja biszkopt upiekłam według własnej receptury tzn: z 4 małych jajek oddzieliłam białka od żółtek, białka ubiłam z dodatkiem soli, w między czasie do żółtek w osobnej miseczce dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia i sok z połowy cytryny(po dodaniu soku z cytryny biszkopt pięknie pachnie i nie trzeba go potem niczym nawilżać), wymieszała i odstawiłam na chwilkę. Do białek dodałam szklankę cukru dalej ubijałam do powstania konsystencji jak na bezy, następnie dodałam żółtka, wymieszałam a na koniec dodałam 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżki mąki ziemniaczanej, wymieszałam delikatnie i wylałam na tortownice i piekłam 25-30 min. w temp. 180 C. Natomiast do masy jogurtowej dodałam trochę więcej pokrojonych w kostkę truskawek, a w 1,5 szkl. wody rozpuściłam 2 galaretki truskawkowe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dagita 23 października 2013 Bardzo fajny i prosty przepis tylko jakiej dużej tortownicy użyłaś? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juleczka93 10 maja 2012 Smakowicie się prezentuje!
Już wiem jaki torcik zawita na moich (zbliżających się wielkimi krokami) urodzinach ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juleczka93 10 maja 2012 Smakowicie się prezentuje!
Już wiem jaki torcik zawita w moje (zbliżające się wielkimi krokami) urodziny ^^

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 maja 2012 Bardzo apetycznie wygląda:) zabieram ten kawałek:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 09 maja 2012 Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń