Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik kartoflany z boczkiem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 215
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Ziemniaki wyszoruj pod zimną bieżącą wodą. Gotuj w mundurkach w posolonej wodzie ok. 20 min. Odcedź, jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Gdy wystygną, pokrój je w średniej grubości plastry.
Zagotuj 1 litr posolonej wody. Do wrzątku wsyp mrożony groszek i gotuj bez przykrycia ok. 6 min. Odcedź i natychmiast przelej zimną wodą (dzięki temu groszek zachowa ładny kolor).
Cebule obierz, drobno posiekaj. Wędzony boczek pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż na suchą patelnię i wysmaż go na chrupko. Dodaj cebulę, zeszklij.
Mleko zmiksuj z jajkami. Sos przypraw na dość pikantnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz mieloną ostrą papryką.
Prostokątną formę żaroodporną wysmaruj tłuszczem. Ułóż w niej warstwami ziemniaki, boczek z cebulą oraz zielony groszek. równomiernie zalej sosem śmietanowo-jajecznym.
Piecz 40–45 min w temp. 200 st. Ostudź, pokrój na porcje.Źródło: Tina