Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kawowy z bitą śmietaną

Torcik kawowy z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2473

Dodano:

Odsłon: 6451

Torcik kawowy, to ciasto doskonałe nie tylko do kawy. Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również wiśnie z nalewki, które dodajemy pod bitą śmietanę.

Składniki

  • Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy roz
  • Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru p
  • Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo: wiśnie z nalewki mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. WYKONANIE

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając.

    Na koniec dodajemy kawę połączoną z przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

    Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów.

    Przepis na średnią blachę.

  2. Masa budyniowa.

    Z mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem.

    Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
    dodajemy do masy budyniowej.
    Dodać kilka łyżek likieru kawowego.

    Ciasto kroimy na połowę.

    Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.

    Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki.

  3. Przygotowujemy bitą śmietanę.

    Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody.

    Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.

    Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

    Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.

    Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń