Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kiwi

Torcik kiwi

Autor: ugotujiprzetestuj

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 551

Dodano: 07.05.2018

Odsłon: 738

Przyznaję bez bicia, że jeszcze nigdy nie użyłam kiwi do żadnego wypieku. Aż do teraz :) Co prawda zalałam kiwi tylko galaretką, ale i tak całość komponuje się wyśmienicie! Torcik jest bardzo lekki, odrobinę kwaśny, ale i z delikatną nutą słodyczy. Dla mnie idealny na każdą rodzinną uroczystość :)

Składniki

  • Biszkopt (tortownica 16-20 cm):
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 5 owoców kiwi
  • 1 zielona galaretka
  • 300 ml wrzątku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
    Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat umieszczamy z powrotem w tortownicy.

  2. Kiwi obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 3-4 minuty, następnie wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę. Mieszamy całość do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy do ostudzenia.
    Gdy galaretka zacznie tężeć (tak, to się uda! :) ), wylewamy ją na pierwszy blat biszkoptu, przykrywamy drugim blatem i chłodzimy całość w lodówce do całkowitego stężenia galaretki (maksymalnie 2-3 godziny).
    Po tym czasie ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem i dowolnie dekorujemy wierzch i boki tortu.
    Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń