Do góry

Desery Przepis na:

Torcik makowo serowy czyli Rosomak

Torcik makowo serowy czyli Rosomak

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 326

Dodano:

Odsłon: 12855

Rozpływający się w ustach, delikatny deser, znaleziony na KS, dziś już nie ma grudnia bez Rosomaka:)

Składniki

  • 430g masy makowej (może być gotowa z puszki)
  • 100g roztopionej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4jajka
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 500-600g sera trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100g roztopionej białej czekolady
  • 270g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak, gorzka czekoladę, migdały, kokos, 2 jajka i mąkę pszenną połączyć. Połowę masy równo ułożyć w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20-22cm. Piec w temperaturze 175 stopni przez 13 minut. W tym czasie przygotować masę serową:

  2. Ser wymieszać z mąką ziemniaczaną, następnie dodać 2 jajka, białą czekoladę i mleko i miksować aż masa będzie jednolita.

  3. Spód makowy wyciągnąć z piekarnika, ostrożnie wylać na niego połowę masy serowej, włożyć do pieca na kolejne 15 minut. I znów wyciągnąć z piekarnika, bardzo ostrożnie na serze rozsmarować pozostały mak, piec 13 minut. Na górę położyć ostatnią warstwę sera i piec 15 minut. Studzić w piekarniki z otworzonymi drzwiczkami. Gdy całkiem ostygnie górę oblać roztopioną czekoladą z łyżeczką masła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 27 grudnia 2012 Maudie,jest naprawdę wyśmienity i delikatny! Dziękuję.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 grudnia 2012 Wygląda przepysznie i na 100% taki jest:) Do zrobienia,5

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń