Do góry

Desery Przepis na:

Torcik makowo-serowy z żurawiną

Torcik makowo-serowy z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Torcik makowo-serowy z żurawiną"

Składniki

  • paczka herbatników maślanych
  • mniej niż pół kostki margaryny
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • łyżka rumu
  • masło do formy Masa: 1/2 kg tłustego twarogu
  • twarożek naturalny
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 25 dag maku (z puszki)
  • kieliszek rumu
  • Wykończenie: konfitura żurawinowa (ok. szklanki)
  • łyżka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płatki migdałów
  • 2 łyżki masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki pokrusz i wsyp do miski. Zalej je roztopionym tłuszczem, dodaj skórkę z cytryny i rum.

  2. Wszystko wymieszaj. Rozprowadź masę w wysmarowanej tortownicy i dociśnij. Odstaw na 30 minut do lodówki.

  3. Utrzyj twaróg z twarożkiem naturalnym, skórką z cytryny, sokiem, mąką i cukrem waniliowym. Stopniowo wbijaj jajka. Pod koniec dodaj mak i rum. Masę serowo-makową wyłóż na gotowy spód z herbatników. Piecz ciasto w temperaturze 160° C przez około 45 minut.

  4. W rondelku gotuj przez chwilę konfiturę z żurawin z sokiem pomarańczowym oraz sokiem z cytryny. Mieszankę odstaw do schłodzenia.

  5. Gdy po upieczeniu tort wystygnie, wyjmij go z tortownicy. Obwód posmaruj roztopionym masłem i udekoruj migdałami. Na wierzch wyłóż i rozprowadź „polewę” z żurawin. Czas przygotowania: 100 minut

  6. Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 300 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń