Do góry

Desery Przepis na:

Torcik makowy z figami

Torcik makowy z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 594

Dodano:

Odsłon: 130

Ciasto kruche z nutką pomarańczy, połączone z makiem, jabłkami i figami jest rewelacyjne. Można go przygotować z gotowej masy makowej.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 20 dag
  • masło 10 dag
  • cukier puder 5 dag
  • żółtka 3 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżeczka
  • śmietana gęsta 1 łyżka
  • Masa makowa
  • mak 30-40 dag
  • jabłka 2 szt
  • jajka 3 szt
  • cukier puder 15 dag
  • masło 10 dag
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
  • orzechy włoskie 2 łyżki ( posiekane)
  • rodzynki 2 łyżki
  • aromat migdałowy do smaku
  • aromat pomarańczowy do smaku
  • bułka tarta
  • Pozostałe składniki
  • figi 2 szt
  • białko jajka 1 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mak sparzyć, osączyć, ostudzić i 2 razy przemielić w maszynce. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z makiem, dodać starte na tarce jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, aromat i skórkę kandyzowaną

  2. Pod koniec delikatnie wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białek.

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, śmietanę i żółtka

  4. Siekać do połączenia się składników, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.

  5. Następnie rozwałkować i włożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm. Posypać bułką tartą, wyłożyć masę makową.

  6. Wyrównać, posmarować białkiem, ułożyć pokrojone figi i pozostałe resztki ciasta.

  7. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń