Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik marchewkowy z nutą piernikową"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Po 3 minutach zaczynamy powoli wlewać olej. Ciasto powinno wchłonąć olej w całości. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz posiekane bakalie. Mieszamy.
Tortownicę o średnicy 26 cm natłuszczamy i prószymy bułką tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180oC. Studzimy i przecinamy na trzy blaty. Blaty i wierzch tortu dekorujemy np. masą kokosową, z przepisu w ramce na stronie 36. Tort posypujemy siekanymi orzechami.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 353 kcal Białko 5,6 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 58 g.Źródło: Rewia